Uw zoekopdracht

Haags Zoekplaatje 298

klik om te vergroten
Het vorige zoekplaatje van de familie Tinnenbroek was erg lastig, en ik vrees dat deze niet veel makkelijker is. Een kleinzoon van A.A. Tinnenbroek stuurde deze foto in. Opa, A.A. Tinnenbroek, plaatste deze foto op zijn visitekaartje, met de tekst: "Mr. metselaaar, aannemen van metselwerken". De inzender schat de datum op rond 1935 en denkt dat het goed in de Transvaalwijk zou kunnen zijn. Het visitekaartje vermeldt als adres van A.A. Tinnenbroek: Wolmaransstraat 231.

Wie weet waar dit is?

naam/datumwaar?hoe zeker?toelichting
Martin Snuverink
14-3-2015 22:34
Nog geen concreet idee.niet van toepassingOpvallend is dat het metselwerk in Vlaams verband is (1 strek, 1 kop enz.) wat niet vaak voorkomt. Dit maakt het herkennen wat makkelijker, want alle andere steensverbanden komen niet in aanmerking.
Geen gebruikelijke seriewoningbouw. Mogelijk een villa. 
Stefan de Leeuw
15-3-2015 11:17
n.v.t.niet van toepassingIk ga eerder uit van einde-blok portiekwoningen zoals bijvoorbeeld in de Hoog Buurlostraat 1 (bb 5.21486). Markant kunnen daarbij de drie verticale hoge stenen in de top van de boog zijn. Ook vermoed ik onder de boog een later te plaatsen balk of bovenlicht. Is seriewoningbouw absoluut uitgesloten, Martin? 
Martin Snuverink
16-3-2015 14:19
Nog geen idee.niet van toepassingStefan, seriebouw uitsluiten is wat érg absoluut. Maar ik zie hier geen portiekwoninggebouw in.
Links en rechts van de boog zie ik vensters zonder bovenlichten, die dus vrij lage bovendorpels hebben, even hoog als de boog, die me een poort lijkt die toegang geeft tot een openbare gang naar achter. Vrij plechtig, zo’n boog voor een achterommetje. Misschien ging de gang tot iets gewichtigers leiden. Een bovenlicht onder de boog zou de doorgang te laag maken. De linker gangwand krijgt de afwerking van een buitenmuur. Rechts van deze gang is een muur met openingen. Aan deze kant staat het bouwwerk dus vrij. De boogvormige poort lijkt open te worden of hooguit ontworpen voor hekafsluiting.
Wordt vervolgd. 
Martin Snuverink
16-3-2015 14:20
Nog steeds geen idee.het is maar een ideeVervolg.
De bezonde muur links van de man met sigaar en jasje lijkt me een typische binnenmuur die nog gestuukt moet worden. De bezonde muur achter de man met bretels is een muur van schoon metselwerk.
Zo te zien worden er lateien aangelegd van (ter plaatse gestort?) beton.
De poort is 5 strekken breed = 110 cm. De rechter (zij)muur is 2 strekken dik. Het onderste deel ervan - zeg maar onder de rollaag t.h.v. de knie van de bretellenman – steekt 2 strekken uit en dit deel moet nog worden afgewerkt met natuursteen of metselwerk.
De gang achter de poort is breder dan de poort zelf.
Als de poort de ingang van een portiek zou zijn, moet er bij de voorgevel of iets meer inpandig een buitentrap beginnen. Niets wijst daarop. Integendeel, de hoog beginnende vensters in de zijmuur zouden dan geen functie hebben.
Locatie in de Transvaalwijk sluit ik eigenlijk uit. 
Stefan de Leeuw
17-3-2015 16:51
Wassenaar?het is maar een ideeTinnenbroek was en is een – zeker in het Haagse – weinig voorkomende naam volgens Meertens. Zie https://www.genealogieonline.nl/en/stamboom-tinnenbroek/R10.php en klik door op Anna Cecilia. Volgens het commentaar daarbij waren Anna en haar Rinus wat bekakt (geworden, denk ik) en lees ik: "boven aan een trap van een bordes sta van een villa in Wassenaar." Zou het kunnen zijn dat Janus (= A.A.) die villa bouwde voor zijn zwager en zuster? Pure speculatie, maar wel met Martin's opmerkingen in het achterhoofd. Mogelijk weet de kleinzoon meer. 
Ton van Rijn
18-3-2015 09:36
n.v.t.het is maar een ideeBea Schoonens-de Gans, die door Stefan de Leeuw genoemd commentaar levert, bracht ook zoekplaatje 51 in. Misschien weet zij -bij leven en welzijn- nog meer hiervan? 
Ton van Rijn
18-3-2015 14:43
n.v.t.niet van toepassingOverigens wordt in de inleiding van d't zoekplaatje natuurlijk ook verwezen naar nr. 51. het leek me alleen nuttig de naam te expliciteren. 
schoonens-de Gans
18-3-2015 15:55
n.v.t.niet van toepassingHier Bea in levende lijve.
De foto van de villa in Wassenaar heb ik zojuist even opgezocht.
Er staat geen adres bij en van het huis is weinig te zien.
Wel weet ik dat de foto genomen is in de zomer van 1947.
Veel sukses met het zoeken naar... 
Ton van Rijn
18-3-2015 16:08
n.v.t.niet van toepassingDag mevrouw Schoonens, wat aardig dat u reageert! Heeft u nog enig idee wie daar woonde (of waarom u daar was)? U kunt mij ook rechtstreeks mailen!
trn@bart.nl 
schoonens-de Gans
18-3-2015 17:58
n.v.t.niet van toepassingOp de foto staan mijn moeder en ik en een aangetrouwde neef van mijn moeder.
Wie de foto heeft gemaakt weet ik niet en ik denk dat wij daar op visite waren.
Ik was daar net 5 jaar.
Verder weet ik er niets van. Helaas weet ik ook niet bij wie ik dit zou kunnen navragen.
Ga het wel proberen. vr.groet, Bea. 
Martin Snuverink
19-3-2015 08:30
een school in aanbouwhet is maar een ideeAls we nu eens even de optie villa in Wassenaar parkeren, dan zou hier mogelijk een school in aanbouw kunnen zijn. In de jaren 1920 werden nogal wat scholen gebouw in gele baksteen en in Vlaams metselverband. Ook werden hierbij betonlateien toegepast. Voorbeelden zijn opgeloste zoekplaatjes 234 en 282 en Ketelstraat 21-23. 
BeejEm
20-5-2015 11:49
Spionkopstraat 54het is maar een ideehttps://goo.gl/maps/E9bKq
Het is het niet, maar het zóú wellicht zo'n soort portiek kunnen zijn. 
H. de Haas.
21-5-2015 13:31
Geen portiekik weet het zekerZie de reactie van Martin Snuverink op 16/3 
Martin Snuverink
2-7-2015 14:20
n.v.t.niet van toepassingDe poort kan ook de begrenzing van een brandgang zijn. Die brandgang kan dienen als vluchtroute uit een gebouw waar groepen mensen verblijven. Bijv. een school of parochiehuis en waar een vluchtmogelijkheid moet zijn. Dit was in 1935 ook het geval.
De R.K. familie Tinnenbroek is uit Boxtel gemigreerd naar Den Haag en kwam oorspronkelijk uit Boxtel. Katholieken hadden veel relaties binnen hun eigen geloofsgemeenschap. De kans dat dit bouwproject in religieuze sferen moet worden gezocht is dan ook aanzienlijk. Een voorbeeld van zo'n poort is te zien op HGA 5.18680, links van gebouw Custodia in de Brandtstraat (gesloopt). 
bea schoonens-de gans
11-10-2015 09:39
rond abraham van beyerenstraathet is maar een ideeOp weg naar HS zag ik vanuit lijn 11 het blok huizen Hoefkade-Parallelweg-A.van Beyerenstraat-Moreelsestraat dichtgespijkerd staan.
Hier is een heleboel boogbouw.
Er zijn ook toegangen gemaakt naar de binnentuin hierachter.Hier heb ik een aantal foto,s van. Reden: mijn grootouders ( M.J. Tinnenbroek)woonden op Hoefkade 1202.
Misschien heeft broer A.A.Tinnenbroek in deze wijk gebouwd. 
Martin Snuverink
2-11-2015 13:19
Niet omgeving Abraham van Beyerenstraatik weet het zekerBij eerste aanzien lijken de door Bea bedoelde bogen op de boog van het zp. Het metselwerk van het zp is echter in Vlaams verband en bij de A. van Beyerenstraat is alles kruisverband. Alleen al om deze reden kan het daar niet zijn. 
Hans de Haas.
14-9-2016 12:41
Stokroosstraat?het is maar een ideeOp foto 5.00819 is een inspringende hoek te zien met een boog. Is wat vaag te zien en zit aan de kant van het lyceum. Het lijkt een inspringende hoek, want op een andere foto is dit punt niet te zien. 

Reageer op Haags zoekplaatje 298
Naam    E-mailadres   
Waar?    Hoe zeker?   
Korte toelichting (maximaal 1000 tekens):

U kunt nog tekens typen




Haagse zoekplaatjes wordt u aangeboden door het Haags Gemeentearchief

Heeft u de smaak te pakken? Meer zoekplaatjes uit heel Nederland vindt u op www.zoekplaatjes.nl.       naar boven